4: המשאב האנושי ותרבות הארגון בעידן הBIM – תפקיד הBIM Manager והאחריות המוטלת על כתפיו

תפקיד הBIM Manager  הפך לאחד התפקידים המרכזיים והמשמעותיים ביותר בתחום הבנייה והתשתיות. מדובר במומחה שמחבר בין הטכנולוגיה לאנשים בארגון ומחוצה לו. למרות ההבנה העמוקה בBIM  שהיא קריטית לתפקיד, חשוב להבין שתפקיד הBIM Manager דורש הרבה מעבר – הוא דורש מנהיגות, יכולת ניהול, והבנת תהליכי שינוי ותרבות ארגונית.

מהו תפקיד ה BIM Manager?

ה BIM Manager  אחראי להטמיע את טכנולוגיית הBIM  בארגון זה בא לידי ביטוי ב:

– הרחבת השימוש של תוכנות BIM כגון Revit/Civil 3D

– בנייה ותחזוק של טמפלט ארגוני כולל משפחות וסטנדרטיזציה

– הדרכת עובדים חדשים

– הטמעת ה BIMבפרויקטים חדשים

וכמובן, התנהלות מול BIM Manager  בהשתתפות בפרויקטים גדולים.

אך מדובר בתפקיד הרבה יותר רחב. הBIM Manager מעצם היותו הוא סוכן שינוי, הוא אחראי להצלחת השינוי של הטמעת ה BIM בארגון.

הוא זה שצריך להתמודד עם עובדים שלא מעוניינים בשינוי, הוא צריך לנהל משימות רבות שנוגעות בעובדים בצורה רוחבית וזה יכול לייצר בעיות של פוליטיקה ארגונית. הוא צריך גב חזק של ההנהלה על כל תהליכי השינוי כי תמיד יהיו מי שינסו לטרפד את השינוי.

המיומנויות הנדרשות בתפקיד

בניגוד למשרות מקצועיות אחרות, תפקיד ה BIM Manager דורש יכולות ניהוליות שאינן בהכרח קשורות לכישורים המקצועיים של העובד. המיומנויות הנדרשות להצלחה בתפקיד:

  • ניהול מתוך עוצמה: ניהול מתוך עוצמה ולא מתוך סמכות – יכולת ניהול הפרויקט והאנשים בצורה רותמת ומחברת.
  • יכולת השפעה העברת מסרים: יכולת העברת מסרים בצורה ברורה ומקדמת, תוך שיתוף פעולה עם העובדים וההנהלה.
  • יכולת ניהול קונפליקטים: יכולת להתמודד עם אתגרים מקצועיים אך גם עסקיים תרבותיים. יכולה התמודדות עם קונפליקטים, פוליטיקה ארגונית ובעיקר המודעות שאנשים לא אוהבים שמשנים להם. גם אם זה לטובתם.

רוב אנשי המקצוע האדריכלים/מהנדסים מתקדמים לתפקידים ניהוליים על סמך הכישורים המקצועיים שלהם. וודאי תפקיד הBIM Manager שנדרשת ממנו הכרה והבנה של עולם ה BIMאך מה שאנחנו לא לוקחים בחשבון אלו מה מדדי ההצלחה שלו כאיש מקצוע ואילו מה מדדי ההצלחה שלו כמנהל.

תפקידי ניהול דורשים היום יותר מפעם מיומנויות רבות כפי שהזכרתי קודם ויתרה מכך, דווקא תפקיד הBIM Manager דורש עוד מיומנויות של ניהול השינוי ויכולת רתימת עובדים שלא בהכרח מנוהלים על ידו.

המשמעות הארגונית והתרבותית של תפקיד ה BIM Manager

אני מוצאת לנכון גם להתייחס לתרבות הארגונית בהקשר של הBIM Manager.

תרבות ארגונית מתעצבת על פי מנהלי הארגון הם אלו שבפועל מגדירים את התרבות הארגונית וההגדרה נעשית יום יום בתהליכי העבודה, בהתמודדויות ובהתנהלות שבשגרה. (לא במסמך, יום גיבוש או מבנה ארגוני).

הBIM Manager מעצם תפקידו הרוחבי וההשפעה שלו על הארגון הופך להיות חלק בלתי נפרד מאותה תרבות ובמידה והוא מביא איתו כישורים ומיומנויות חזקות זה משפיע בצורה חיובית ומשמעותית על התרבות הארגונית. ולצערי גם ההיפך הוא נכון.

תפקיד ה BIM Manager בעל השפעה תרבותית וארגונית רבה. הוא משפיע על הדרך בה החברה מקבלת את השינוי הטכנולוגי, איך והאם היא מעודדת חדשנות  ואיך היא פועלת בצורה חכמה ויעילה יותר ברמת תהליכי העבודה והתוצרים שמתקבלים.

הBIM Manager גם עוסק בהעברת שינוי תרבותי, וזה לא תהליך פשוט. הוא אחראי להניע את כל העובדים והמנהלים לאמץ את רעיון הBIM  ולראות בו ככלי מקצועי והזדמנות משמעותית לארגון.

BIM Manager יחיד או צוות?

לפני כעשור, כשהתחילו להטמיעBIM  במשרדי תכנון רבים ברגע שהתחילו ליווי פרויקט הם גם מינו BIM Manager בארגון. רוב הארגונים מינו BIM Manager יחיד לארגון שהיה אחראי על תהליך ליווי ההטמעה מצד הלקוח, היו כאלה שהדריכו את הצוות, והתחילו לעבוד בפרויקט BIM ולא ממש היה ברור מה מצופה ממנו. המזל של רוב ארגונים אלו, שהיתה להם מטריה של למידה בדר״כ ע״י גורם בפרויקט שהביא את הידע ב BIMוהעביר להם אותו הלאה (חברת בניה/ יזם/מנהל פרויקט).

באותה תקופה תפקיד BIM Manager היה קריטי וראינו דרישה מסיבית בתחום של תפקידי BIM Manager. כשהארגונים הבינו שאין כאלה בשוק הם הצמיחו בארגון את שלהם.

ואז לאחר תקופה מסוימת של למידה והתפתחות בתחום ראינו איך תפקידי BIM Manager  רבים בשוק עזבו את מקום עבודתם והתקדמו לתפקידי מפתח משמעותיים בשוק.

ואז התחילה לזלוג ההבנה ש BIM Manager לא חייב להיות אדם אחד שמאגד את כל הידע של הארגון אלא צוות שכל אחד בו לוקח חלק וכך גם אם ישנם שינויים בכ״א עדיין חלקי הצוות נשארים כדי לתמוך ולהמשיך את הדרך.

ויש עדיין ארגונים שמוצאים שנכון עבורם לקבל שירותי BIM Manager במיקור חוץ. מלווה את העובדים הקיימים, תומך מקדם ואינו חלק מהארגון.

בגדול אני אמורה לסיים כאן אבל אני חוברת לכתוב עוד פסקה סופר חשובה בהקשר למנהלים בארגונים.

אחריות המנהל בעידן העבודה החדש

בעידן העבודה החדש, שהשתנה מהותית בחמש השנים האחרונות הן בעקבות ״הפרעות״ כמו: קורונה, מלחמה, האצות טכנולוגיות,AI, BIM שהפך להיות ״הפרעה״ בתוך״הפרעה״.

השפעת המנהלים בארגונים הפכה להיות קריטית להצלחתם. מחקרים מראים ש-90% מהסיבות שעובדים נשארים או עוזבים ארגון נוגעות במנהלים הישירים שלהם. בעידן בו כל הסטטוס קוו שעבד עשרות שנים השתנה. הארגונים חייבים להתאים את עצמם למציאות החדשה כדי לוודא שהם עדיין רלוונטיים בשוק העבודה. בניוזלטרים הבאים מבטיחה לגעת בנושא לעומק ולתת עצות פרקטיות לצלוח את האתגרים. כרגע, חשוב בעיקר שלמנהלים תהיה המודעות על השפעתם. שהנהלת הארגון תבחן כל מנהל בארגון שלה כולל את ה- BIM Manager לוודא שיש להם את הכישורים והמיומנויות הנדרשות להצלחת התהליכים והארגון. ואם חסר משהו, תשלימו מיומנויות הם נרכשות וניתנות לעיצוב ולשיפור.

סיכום

אני מאמינה שכל ארגון באשר הוא, שרואה עצמו כחלק מתחום ה BIM צריך שיהיה לו מקור ידע, למידה וניסיון אצלו בארגון. אדם/צוות BIM שגדל ומתפתח מקצועית וארגונית בהתאם לפרויקטים להזדמנויות וליעדים העסקיים שההנהלה מציבה לעצמה בתחום ה BIM.

רוצה להתעדכן בכל מה שמעניין ב-BIM?

הצטרף/י עכשיו לניוזלטר שמחבר את טכנולוגיית ה-BIM

לאסטרטגיה עסקית מנצחת