במציאות בה הBIM מהווה נושא משמעותי בתחום הבנייה והתשתיות, חשוב שמנהלים לא רק יכירו את השיטה עצמה, אלא גם ידעו לדבר את השפה. כן, אפילו לפני שאתם ממש מטמיעים את השיטה בארגון שלכם.
למה זה חשוב?
יש הרבה סיבות למה זה חשוב.
החזקה ביותר שבהן היא כי אם לא תדע לדבר ולהבין את השפה, יש סיכוי שתפספס הזדמנויות שיכולות להצעיד את הארגון שלכם קדימה. כשאתה בכלל לא מודע לכך שפספסת.
סיבה נוספת, כי זה לא כיף להיות בישיבה או פגישה עסקית שאנשי המקצוע כל הזמן ״מקללים״ במונחים שאין לאף אחד מושג מהם חוץ מלהם. סביר להניח שאתם כבר איבדתם אותם מזמן, ויש מצב שבזמן הזה גם פספסתם תובנה עסקית משמעותית או רעיון עסקי שאתם לא יודעים שאתם לא יודעים.
אז אם שכנעתי – מעולה.
ואם לא – תאמינו שברגע שידעו שאתם מבינים את השפה לא יוכלו לחרטט אתכם יותר…
וזאת סיבה מספיק חזקה כדי שנתקדם הלאה.
אז מהם המונחים המרכזיים שחשוב להכיר?
- BIM (Building Information Modeling) שיטה שמאגדת את כל תהליך הבניה מהתכנון הקונספטואלי ועד לשלב האחזקה תחת מודל אחד שכולל את כל המידע והנתונים. השיטה חוסכת זמן וכסף לכל משתתפי הפרויקט בצורה משמעותית ומגדילה את איכות הפרויקט בצורה דרמתית.
- BIM Manager תפקיד משמעותי במשרדי תכנון וחברות ניהול פרויקטים שאחראיים על הטמעת ה-BIM בארגון/ בפרויקט. במשרדי תכנון ה-BIM Manager אחראי על הרחבת השימוש בטכנולוגיה (כגון Revit/ArchiCAD/Civil3D ), כולל הדרכת עובדים, הטמעת התוכנה בפרויקטים חדשים, על הטמפלט הארגוני, יצירת סטנדרט אחוד למשרד והתנהלות מול ה-BIM Manager השונים בפרויקט. ה-BIM Manager במשרדי ניהול פרויקטים אחראים גם על הוצאת מסמך ה- BEP (BIM Execution Plan) שמועבר לכלל המשתתפים בפרויקט ופיקוח על ההתנהלות בהתאם לסטנדרטים ולרמות הפירוט המוגדרות בכל שלב בפרויקט. (מי שרוצה להתעמק בתפקיד ומשמעותו, ממליצה לקרוא את הניוזלטר הרביעי – תפקיד ה BIM Managerוהאחריות שמוטלת על כתפיו)
- Revit / Civil 3/ ArchiCAD – תוכנותBIM רווחות בהן משתמשים לבניית מודלים פרמטריים של מבנים ותשתיות.
- LOD (Level of Development/Details) רמת הפירוט של המודל, שמתארת את מידת הפירוט והדיוק שיש במודל. לדוגמה, LOD 100 הוא מודל בסיסי, בעוד שLOD 500 הוא מודל סופי ומפורט. לדוגמא דלת ברמת פירוט 100 יכולה להראות את הדלת עצמה ואילו ברמת פירוט 500 אנחנו גם נראה את הידית והמנעול.
- Clash Detection – בדיקת התנגשויות, מערכת המזהה בעיות בתכנון של אובייקטים שונים בפרויקט, חפיפה/ התנגשות בן אובייקטים שונים במודל ומניעת טעויות בתהליך הבנייה.
- 4D BIM תוספת מימד הזמן במודל הBIM שמסייעת בניהול לוחות זמנים ומעקב אחרי התקדמות הפרויקט.
- 5D BIM תוספת מימד העלויות במודל הBIM שמספקת אינדיקציה לעלויות בכל שלב בפרויקט. (מי שרוצה להתעמק ביתר השלבים יכול לקרוא את הניוזלטר השני – שלבי הBIM בעולם).
- Digital Twin – תאום דיגיטלי שהינו ייצוג דיגיטלי של המבנה באתר שעליו ניתן לבצע ניתוחים, בדיקות ובאמצעותו ניתן לקבל תובנות מקצועיות ועסקיות. התאום הדיגיטלי מהווה כלי חיוני לניהול מתקדם בעל יתרונות רבים כגון: זיהוי וחיזוי בעיות מראש, ניהול נתונים יעיל, שיפור קבלת החלטות, הפחתת סיכונים, הגברת הבטיחות והיעילות וחיסכון בזמן ובהוצאות.
- תכנון פרמטרי – תכנון פרמטרי מאפשר שכל שינוי שיתבצע במודל באובייקט מסוים, ישליך על כל הצגה שלו במודל. (בפרספקטיבות, בחזיתות בתלת מימד ובכלל) מה שמייעל את התכנון בצורה דרמתית ומפחית טעויות אנוש.
- Point Cloud – אפשרות להפקת מודל על ידי נקודות ענן שנקלטו באמצעות סריקות לייזר ומאפשרות לקבל מודל מדויק – מצב קיים של האתר.
- BEP (BIM Execution Plan) – מסמךBEP שנכתב ע״י BIM Manager מטעם היזם ובו כתוב הסטנדרט לפרויקט הכולל : סטנדרט אחיד לניהול ושיתוף קבצי BIM, תפקידים ואחריות בתהליך הBIM, פרוטוקולים ונהלים כגון שמות קבצים ותוכנות שיש להשתמש בהם במהלך הפרויקט (Revit, ACC) ורמות פירוט בכל שלב פרויקט LOD- level Of Details.
- SLS (Service Level Specification) השלב בו מגדירים את השירות הטכני הנדרש מספקי השירות השוניםSLS קובע: סטנדרטים פנימיים הנוגעים למדיניות, תקנים חיצוניים כגון: דרישות סטטוטוריות, תקנים בינלאומיים בתעשייה, המלצות יצרנים, התקנים הטכניים הנדרשים והנהלים שיש לעמוד בהם ויעדי איכות וביצועים.
- VDC (Virtual Design and Construction) השלב בו לוקחים את המודל התכנוני ומפיקים ממנו תוכניות לייצור. תהליך VDC כולל: שיתוף הקבלן המבצע בתוכניות, מייצרים תוכניות לייצור, מפיקים תוכניות שמתאימות לעובדים באתר – רק מה שרלוונטי לאותו שלב ולקבלן המבצע.
- Fabrication – בניה מתועשת, שילוב בניה מתועשת באתר הבניה, ייצור חלקי רכיבי בניין והרכבתם מחוץ לאתר כך שתהליך הרכבתם קצר ויעיל יותר באתר הבניה.
- Design for Assembly and Manufacturing (DFAM) הוא גישה שמפשטת את תהליך הייצור וההרכבה של רכיבי בניין, כך שהתהליך כולו הופך ליעיל יותר. החשיבות העסקית של DFAM טמונה ביכולת לצמצם עלויות ייצור, לקצר זמני ביצוע ולהפחית טעויות בשטח, מה שמוביל לפרויקטים רווחיים יותר עם זמן ביצוע קצר יותר ויכולת לספק תוצרים איכותיים במהירות.
- LEAN מתודולוגית ניהול רזה שפיתחה מוטורולה לייצור מכוניות כדי לייצר בצורה יעילה יותר כלי רכב, חלק משלבי הBIM זה שילוב Lean, תפיסה ניהולית המסתכלת מנקודת מבט לקוח, מתייחסת לתהליך הייצור ולזרימת התהליך תוך חסכון בעלויות, משאבים וזמן ומייצרת אופטימום לתהליך ייצור רזה ויעיל.
- ACC (Autodesk Construction Cloud) פלטפורמה של Autodesk שמספקת כלים לניהול פרויקטים, המאפשרת שיתוף מידע בין הצוותים, ניהול תהליכים בזמן אמת וייעול תהליכי התכנון והביצוע בפרויקטים.
- ConTech – תעשיית הסטרטאפים שקמה בתחום ה,BIM שמטרתה לאפשר את התקדמות שלבי הBIM בעולם. הסטרטאפים משתמשים בנתוני המודל ובאמצעות כל הטכנולוגיות המתקדמות שמובילות את תחום הבנייה כיום, כולל AI, IoT וכלים נוספים שמשנים את הדרך בה אנו מבצעים פרויקטים בתחום הבנייה והתשתיות.
למה חשוב גם למנהלים להבין את המונחים האלה?
כמנהלים, הבנת המונחים הללו מאפשרת לכם לנהל את התקשורת עם הצוותים בצורה יותר אפקטיבית, לקבל החלטות מבוססות נתונים ולהבין איך טכנולוגיית ה BIM משתלבת בתהליכי העבודה שלכם. זה גם מאפשר לכם לזהות הזדמנויות עסקיות ולנצל את היתרונות של BIM לשיפור ביצועים, צמצום עלויות והגדלת רווחיות.
מכירים מונחים חשובים נוספים להבנת הBIM שצריכים להיות במילון?
אני מזמינה אתכם לשתף אותי ולהוסיף ערך לקהילה!
אם יש משהו שלא ציינתי שחשוב לדעת – תכתבו לי! 💬