Recovery –  אם כל המיומנויות במציאות משתנה

במהלך השנים האחרונות אנחנו רואים איך קצב השינויים גדל ואילו הזמן בינהם קטן.

מצב זה גורם לנו כעובדים וכמנהלים להתמודד עם שינויים ומצבי חוסר ודאות כמעט כל הזמן.

כאשר אנחנו לא מורגלים ו/או לא יודעים להתמודד עם מצבים כגון אלו אנחנו מתחילים להכנס ללחץ והלחץ הזה לאט לאט משפיע עלינו בכל מיני צורות.

בניוזלטר הזה אנחנו נעלה למודע את עניין הRecovery שמשמעותו היא כמה זמן לוקח לי ״להתאושש״ מאתגר מסוים להבין מה עליי לעשות ולהתקדם הלאה, או במילים אחרות כמה זמן לוקח לנו להסתגל למציאות משתנה?

יכולת ההתאוששות מגיעה כאשר אנחנו במצב מסוים:

  • אנחנו ביכולת שליטה וניהול
  • אנחנו מבינים שיש לנו מס׳ אפשרויות
  • אנחנו מבינים שזה מצב זמני
  • ובעיקר אנחנו מבינים שאנחנו מסוגלים לכך

יכולת שליטה וניהול – כאשר אנחנו יכולים להתמודד עם מצבי שינוי ואנחנו לא מפחדים או נלחצים מהם – יש לנו יכולת להתמודד עם המצב, לנהל אותו ולמעשה אף לפתור אותו/ להתמודד איתו .

במידה ואנחנו אנשים שנלחצים משינויים או מצבים ״שנכפים״ עלינו אנחנו מסוגלים ל״אבד עשתונות״ ולמעשה באותו הרגע אנחנו הופכים להיות ״מנוהלים״ ולאן שיקחו אותנו נלך – נזרום לאן שיובילו אותנו.

על מנת לפתח יכולת כזאת עלינו להבין שמצבים כגון אלו קורים כל הזמן ולא ניתן להימנע מהם, ניתן להתכונן או לתכנן ואז היכולת שלנו להתמודדות תגדל אבל ישנם אילוצים ושינויים שלא קשורים אלינו ולא במעגלי ההשפעה שלנו כך שאין לנו יכולת למנוע אותם. אבל כשיש לנו הבנה כזאת ברגע שמגיע שינוי אנחנו יכולים לקבל אותו, לחשוב עליו, לתכנן תוכנית פעולה ובעצם להתנהל איתו ולא להיבהל ממנו.

שיש לנו מס׳ אופציות – במצב בו אנחנו מתמודדים עם מצב שינוי מסוים וכבר עברנו את השלב הראשון, עלינו להפנים שתמיד יש יותר מדרך אחת להתמודדות.

יש מקרים בהם אנחנו מתמודדים עם מצב ופתאום אנחנו מרגישים אטומים או חושבים שיש רק דרך אחת לטפל במצב. במקרים כאלו אני תמיד ממליצה לשתף אחרים באתגר, להראות להם את התמונה הרחבה ביותר ולאפשר להם לתת לנו דרכים נוספות להתמודד עם המציאות.

מצב של שיתוף קודם כל עוזר לנו להתמודד עם הלחץ הנבנה בתוכנו, כך שזה למעשה מוריד אותו וכאשר אנחנו משתפים ושומעים דעות נוספות לרוב אנחנו מבינים שניתן לטפל במצב גם אחרת ולעיתים משיחה עם האחר עולים רעיונות שלא חשבנו עליהם קודם. כך או כך אנחנו יוצאים נשכרים מהשיחה, הן ברמת השיתוף והורדת הלחץ והן מהסיכוי לדרכים נוספות להתמודדות.

ההבנה שכל מצב הוא זמני – החשיבה שאנחנו נמצאים בעולם הזה באופן זמני ובעבודה הזאת גם (בסוף גם ממנה פורשים) ובכלל שכל מצב שאנחנו נמצאים בו הוא זמני, מאפשר לנו להתמודד איתו ביתר קלות, מאפשר לנו להבין שגם אם זה לא בשליטתנו חוק התנודה פועל, כך שהכל תמיד בתנועה והמצב ישתנה אם נפעל ואם לא (לא תמיד לטובתנו אבל זה ישתנה) לכן הבנה זאת גם היא גורמת לנו להיות יותר ממוקדים בדרכי הפעולה ופחות בלחץ שנבנה באופן טבעי סביב המצב.
בנוסף בכל אתגר שאנחנו מתמודדים מולו עלינו ולהבין האם הוא במעגל ההשפעה שלנו?  האם אנחנו יכולים לשלוט בדרך ובתוצאה או רק בדרך רק בתוצאה או שבכלל לא.

עצם המודעות וההבנה יכולה להוריד מאיתנו לחץ ואחריות שאינה שלנו. יש לזה משמעות אדירה בדרכי פעולה שלנו לגבי המצב.

כי לעיתים רבות אנחנו בלחץ מאתגר שעומד בפנינו ולנו אין השפעה עליו כך שלא משנה אם נלחץ או לא זה עדיין זה לא בשליטתנו.

ההבנה שאנחנו מסוגלים – האמונה בעצמנו שאנחנו מסוגלים להתמודד עם כל דבר שיבוא מאפשרת לנו להיות בטוחים בעצמנו בדרכי הפעולה שלנו, לעיתים אמונה זה הדבר היחיד שיפעל לטובתנו אך היא זאת שיכולה לקדם אותנו לאורך כל הדרך להצלחה ולהתמודדות עם האתגר. לכן אנחנו צריכים להזכיר לעצמנו תמיד שיש לנו את מה שצריך ואת מה שלא נלמד והכל יהיה בסדר. זה מאפשר לנו פתיחו, מוריד לחץ ופותח לנו את הראש לשאר הנושאים שהעלנו.

המציאות היא משתנה ומאתגרת וחווה בתוכה הזדמנויות ומשברים, ברגע שאנחנו נוכחים ומקבלים את הדברים ומתמודדים איתם אנחנו למדים ומשתדרגים ולו רק מעצם התהליך שאנחנו עוברים. הניסיון מלמד אותנו להתמודד טוב יותר

ולאחר שאנחנו רוכשים ניסיון אנחנו גם לא מפחדים להתמודד עם השינוי והבעיה גם בלי למצוא לה מיד פתרונות.

לעיתים הישארות ב״בעיה״ מאפשרת לנו להבין את הבעיה במלואה, מאפשרת לנו לראות דברים שלא ראינו קודם או אפילו דרכי פעולה ופיתרון שלא חשבנו עליהם קודם.

יש משמעות לזמן ולדרך שאנחנו עושים – לא תמיד אני ממליצה לקצר ולמצוא פתרונות.

זה קשה מאוד להחליט במודע להישאר ״בבעיה״ ולא לנסות לפתור אותה מהר אבל הזמן הזה שווה לנו (כמובן שזה בהתאמה לכל שינוי או אתגר שמגיע).

מקווה שנתתי לכם מעט חור למחשבה על מיומנות ה״Recovery״ ואיך אנחנו יכולים להתמודד טוב יותר עם שינויים ואתגרים שיבואו…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *